Η τύχη ευνοεί τους …Δράκους: συνεργασία του GM Βασίλη Κοτρωνιά

του GM Βασίλη Κοτρωνιά

Τελειώνει σήμερα στην Τιφλίδα της Γεωργίας το World Cup 2017. Χαρακτηριστικό του τελικού μεταξύ Levon Aronian και Ding Liren η μαχητικότητα του νεαρού Κινέζου GM που τον έσωσε από δύο χαμένες θέσεις. Με το ματς στο 2-2 να οδηγείται στα tie-breaks και την ένταση να κορυφώνεται, ήδη μπορούν να βγουν κάποια πρώτα συμπεράσματα:

Η μορφή που έχει το World Cup, σίγουρα ευνοεί τους πρακτικούς παίκτες, κάτι που επιβεβαιώνεται απόλυτα από την ύπαρξη των δυο συγκεκριμένων παικτών στον τελικό. Επίσης, όσο απογοητευτικό κι αν είναι το γεγονός για τους υποστηρικτές του Αρμένιου GM, είναι φανερό ότι η τεχνική του στα φινάλε υστερεί από εκείνη των Carlsen, Kramnik και Caruana και είναι μάλλον η μεγαλύτερη τροχοπέδη στην προσπάθειά του να κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο.

Όσο για τον Ding Liren, επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο την μεγάλη άνοδο του Κινέζικου σκακιού τα τελευταία χρόνια και την πιθανότητα ίσως σε λίγο καιρό να έχουμε τον πρώτο Κινέζο διεκδικητή του παγκοσμίου τίτλου. Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση του World Cup είναι πλέον φανερό ότι το μέλλον του σκακιού βρίσκεται στην Ασία. Η Κίνα και η Ινδία έχουν αλματώδη ανάπτυξη και κατά την γνώμη μου η Δύση πολύ δύσκολα θα αντισταθεί στην ασταμάτητη παραγωγή ποιοτικών παικτών αυτών των δύο πληθυσμιακών γιγάντων.

*** Παίζετε την παρτίδα με τα βέλη και το αρχείο pgn της παρτίδας, μαζί με τα σχόλια, μπορείτε να το κατεβάσετε πατώντας το τελευταίο κουμπάκι δεξιά στην πρώτη σκακιέρα.